top of page
Search
  • Writer's pictureSerbian Orthodox Diocese Kosovo-Metohija

Посета дипломатског кора манастиру Високи Дечани

Високи Дечани, 23. мај 2023.


Данас смо имали изузетну част да у манастиру Високи Дечани примимо тридесетак међународних шефова мисија, амбасадора и других дипломата акредитованим на КиМ. Непосредни повод за овај скуп била је намера да се потврди чврста међународна подршка за спровођење одлуке Уставног суда Косова из 2016 која се тиче земљишта Манастира Дечани и коју косовске власти још нису спровеле. Ову одлуку суда су пре пар дана одлучно подржали амбасадори земаља Квинте и шефове мисија ЕУ и ОСЦЕ у Приштини поводом њене седме годишњице. Осим тога, ово је била и прилика да се изрази јака подршка за поштовање права и поштовање верских слобода за све заједнице на Косову и Метохији.


Архимандрит Сава Јањић, игуман Манастира Дечани, поздравио је госте и пренео посебне поздраве у име Епископа Теодосија. Након кратког обиласка цркве и фотографисања испред Манастира који датира из 14. века, гости су се скупили у конференцијској сали на једночасовни разговор.


Изразивши дубоку захвалност за њихову посету и подршку, о. Сава је обавестио дипломате о најважнијим проблемима са којима се сусреће Српска православна црква на КиМ и како Црква види пута напред. Шеф мисије ЕУ на Косову, г. Сунјаг, амбасадор САД г. Ховениер, шеф мисије ОЕБС-а г. Девенпорт, немачки амбасадор Роде, шеф мисије УН на Косову гђа. Зиаде, Командант КФОР-а италијански генерал Ристућа и друге дипломате активно су учествовали у дискусији.

О. Сава је одговарао на питања и разјаснио став Српске православне цркве о њеној будућности и обезбеђењу њеног дугорочног правнног статуса, заштити нашег народа и његових људских права и очувања СПЦ светиња. Нагласио је да би решавање правних проблема Српске православне цркве могло значајно да допринесе унапређењу мултиетничности и толеранције на КиМ, што би било на корист свим заједницама и даљем процесу дијалога.


Након разговора, дечански монаси су приредили ручак за све посетиоце у трипезарији Манастира. Овај догађај је заиста представљао прилику за отворену размену мишљења, расправу о низу питања и пре свега за јачање веза између наше Цркве и међународне дипломатске заједнице акредитоване у Приштини.


На крају, о. Сава је изразио своју захвалност свим посетиоцима на њиховом разумевању и напору да заједно дођу до Манастира. Он је изразио наду да ће овај догађај остати у успомени пре свега као пријатно дружење уједном од најважнијих религијских и културних објеката на Косову и Метохији.



47 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page